Od kod prihajajo visoke cene električne energije?

Die Stromkosten steigen

Cene električne energije na borzah vztrajno naraščajo od začetka leta 2021, od zadnjega četrtletja 2021 pa z neverjetnim tempom. Če je kilovatna ura električne energije za leto 2023 marca 2021 stala 5,5 centa, je bila cena junija 2022 na borzi več kot 35 centov. Velika eksplozija cen energentov je torej še pred nami.

Zvišane cene plina in visoke cene CO sta navedena kot razloga za to, kot tudi dejstvo, da zaskrbljenost zaradi ozkih grl pri dobavi energije dviguje cene na energetskih borzah. Zakaj ima visoka sploh cena plina tako velik vpliv na ceno električne energije v Sloveniji, ko pa velik del naše električne energije proizvedemo s sami? Zakaj cene električne energije tako hitro rastejo?  

 

Cena plina dvigne tudi ceno električne energije

Za to obstajata dva glavna razloga: Po eni strani lahko proizvajalci energije, ki jo proizvedejo, »s pritiskom na gumb« na borzi prodajo v tujino. Cena, ki jo je mogoče doseči doma, mora torej ustrezati vsaj tisti na mednarodni borzi.  

Na drugi strani cene energije med drugim določa tako imenovani merit order. Ta določa vrstni red uporabe elektrarn in s tem dosegljivo ceno glede na povpraševanje po električni energiji.  

Najprej energijo proizvajajo najcenejši proizvajalci (npr. hidroenergija), ko se poveča povpraševanje po električni energiji, se nato vključijo dražji proizvajalci (npr. plin).  

Ceno električne energije za vse proizvajalce, ki so v proizvodni verigi, določi najdražji proizvajalec. Elektrarne, ki proizvajajo poceni, dobijo nesorazmerno višje prihodke od proizvodnje električne energije, če je za uporabo potrebna le draga plinska elektrarna.  

V trenutnih tržnih razmerah upravljavci hidroelektrarn zaslužijo ogromne vsote s svojo elektriko, ki je dejansko poceni proizvedena.  

Dobršen del visokih cen električne energije je torej domačih.  

Erneuerbare Energien Wasserkraftwerk

 

Rešitve je treba izvajati na vseh ravneh

Ne zatiskajmo si oči, situacija je dramatična. Potrebno je sprejeti drastične ukrepe za trajno znižanje cen energije. Da bi to naredili, moramo razmisliti o kratkoročnih in srednjeročnih rešitvah ter o ukrepih, ki jih kot podjetniki lahko izvedemo sami, in tistih, ki jih je treba izvajati na politični ravni.  

Kratkoročno je nenadzorovan energetski trg mogoče obvladovati le s političnimi ukrepi.  

Potrebno je znižanje ali opustitev davkov in prispevkov na energijo, kot tudi sprememba pravil igre pri oblikovanju cen energije (glej zgoraj: merit order). V Španiji so se na primer upravljalci poceni elektrarn dolžni odpovedati velikemu delu dobička, ustvarjenega na borzah.  

 

Hitra razširitev obnovljivih virov energije

Srednjeročno moramo spodbujati širjenje obnovljivih virov energije, kot so sončne elektrarne in veter ter spodbujati širjenje skladiščenja električne energije in energetske skupnosti obnovljivih virov energije.  

To znižuje stroške energije, saj se porablja cenejša, lokalno proizvedena energija. Uporaba dragih elektrarn ni več nujna oziroma le občasno, zato se cene za preostalo energijo trajno znižujejo. Prav tako si bioplin in vodik zaslužita intenzivnejšo obravnavo.  

Za podjetnike postaja nujno, da se posvetujejo s strokovnjaki, s katerimi lahko pripravijo rešitve za nabavo energije, samoproizvodnjo, shranjevanje energije ali pridružitev energetskim skupnostim.  

 

Nazaj

Sedaj deli prispevek:

facebook whatsapp linkedIn

Mnenja članov

*

Izredno slaba izkušnja z njimi. Neodzivni, odrezavi, za svoje napake se niti ne opravičijo. Zamudili potek pogodbe za dobavo energentov, v drugem poskusu jim ga v enem letu ni uspelo opraviti, v tretjem poskusu niso uspeli urediti prenosa za vsa odjemna mesta. V času, ko smo sodelovali z njimi smo torej v absolutnem finančnem minusu, ker smo zamudili veliko bolj ugodne ponudbe za dobavo energentov, na katere smo bili kasneje primorani pristati, ker se je situacija na trgu drastično spremenila. Poleg tega moramo plačati račun za nagrado. Zaradi neuspelih prenosov imamo sedaj večjo računsko in tarifno džunglo, kot smo jo imeli kadarkoli. Vljudno prosim lastnika, naj mi ne odgovarja na to mnenje. V treh mesecih nobenega relevantnega odgovora od vas, zato tudi ni potrebe, da mi odgovarjate sedaj.

Kristina Šeško

15. Junij 2022

*

V našem podjetju nam je žal, da smo kadarkoli podpisali pogodbo z njimi. Sami smo našli mnogo boljše ponudbe, po tem, ko smo pri dobavitelju že plačali polno ceno el. energije. Seveda so si pa vzeli provizijo za naš "prihranek"! Tudi z odpovedjo članstva smo imeli težave, zdaj pa še vedno dobivamo njihove emaile, kot da bi bili še vedno njihov član...

Nina Mikša

21. November 2021

*****

V podjetju smo zelo zadovoljni, saj so se nam stroški elektrike prepolovili.

Robert Guštin

19. September 2021

***

Dobil čestitko da sem eno leto že z vami sicer novega dobavitelja sem dobil šele pred kratkim vendar so bile cene še višje kot prej kar so po mojem posredovanju sicer uredili kako pa bo naprej pa bomo videli

Jani Janeš

19. Julij 2021

*****

S podjetjem Best connect sodelujemo od leta 2012 in smo z njihovimi storitvami zelo zadovoljni.

Valentina Erznožnik

13. September 2020

*****

Ideja, ki mi jo je predstavil predstavnik podjetja BestConnect mi je bila takoj zanimiva. Da nekdo za tvoje ime išče ugodnejšo ceno električne energije, ob predpostavki, da lahko samo privarčuješ pri stroških in času, je bila ključna, da smo se odločili za sodelovanje. S storitvijo BestConnect sem zadovoljen. Uspešno sodelujemo že 7 let. VOJKO

Vojko Divjak

09. September 2020

***

Ko sem odkril boljše cene pri domačem dobavitelju, jih predstavil BestConnectu, nisem dobil odziva, zato sem bil prisiljen prekiniti pogodbo in jo skleniti z novim. Prejšnja 3 leta pa sem bil zadovoljen.

Vojko Pirc

24. Junij 2020

Kontakt

best connect d.o.o.

Cesta v Gorice 34C

1000 Ljubljana

Tel.: +386 1 777 41 23

Faks.: +386 1 777 41 74

info@bestconnect.si

Mnenja članov

3.7****

16 mnenj