Naša storitev za Vas: Nasveti o učinkoviti rabi energije

Vas zanima? Prijavite se sedaj na naše brezplačne energijske nasvete!

Kakšna je vsota 1 in 7?

Koristne nasvete in informacije o različnih temah rabe energije najdete v naših prispevkih. Vas zanima? Do informacij pridete enostavno. Vpišite svoj elektronski naslov in prejmete povezavo do željenega članka. Vse nadaljnje članke lahko nato preberete oz. prenesete z naše spletne strani.

Želimo Vam prijetno branje in se veselimo Vaše povratne informacije.

 

 

Hiter nasvet

Koristna informacija v treh sekundah. Oglejte si grafiko!

Triki nizkocenovnih dobaviteljev

Kar morda izgleda kot TOP tarifa, se lahko hitro izkaže za FLOP. Tu vam pojasnimo trike nizkocenovnikov in na kaj morate paziti

Nepregledni paketi

Pozor pred paketi z zakupljenimi letnimi količinami! Taki paketi so ugodni le, če se porabi dejanska zakupljena količina. Če je poraba večja ali manjša, sledi doplačilo. Tudi vnaprej ne plačujte nobenih količin. V primeru da gre nizkocenovni dobavitelj v stečaj, tudi ta denar izpuhti.

Vsako leto dražje

Preberite drobni tekst: Top akcijska tarifa velja le prvo leto. Že v drugem letu, ko velja redni cenik, je po navadi izničen ves prihranek v prvem letu. Prihranek postane izguba.

Bonus ni izplačan

Izbrali ste tarifo z vključenim izplačilom bonusa. Vsekakor preverite Vaš letni obračun. Lahko se zgodi, da ponudnik obljubljenega bonusa ne izplača.

Prikriti dvig cen

Če dobavitelj dvigne cene, ima stranka po zakonu pravico do izredne odpovedi pogodbe. Da Vi kot stranka ne bi prišli na tako idejo, je dopis o podražitvi tarif formuliran tako, da je informacija o pravici do izredne odpovedi pogodbe lahko hitro spregledana.

Zastonj elektrika in podobno

Nekateri dobavitelji imajo v ponudbi tarife, ki se orientirajo po trenutnih borznih cenah električne energije. Drug tip tarif je tak, da je cena odvisna od porabljene količine: stranke prejmejo X mesecev zastonj elektriko – v drobnem tisku pa se lahko prebere, da je elektrika zastonj le, če se porabi vnaprej določene količine. Presežene količine se prav tako plača, kar pa v celoti velja tudi za omrežnino, prispevke itd.

Biti informiran se izplača

Natančno se pozanimajte preden menjate tarifo oz. dobavitelja, obrnite se na zanesljive svetovalce, ki podrobno analizirajo Vašo tarifo in prevzamejo menjavo dobavitelja.

5 razlogov za best connect

Smo strokovnjaki za nakup energije za vaše podjete. Naj Vas prepričajo naše storitve!

1.  Registrirajte se v 5 minutah, varčujte leta in leta: V nakupovalno združenje podjetnikov se lahko prijavite v le 5 minutah, nato pa lahko prihranite čas in stroške energije.
2.  Ekskluzivna tarifa: best connect upravlja energijo za 13.000 podjetij. To pogajalsko moč uporabljamo neodvisno, zato se vsako leto pogajamo o ekskluzivnih tarifah za velike odjemalce.
3. Vi ste v središču pozornosti: Pri best connect vam nudimo osebno podporo.
4.  Zaupanje: Smo vodilno nakupovalno združenje za energijo v Avstriji. Poznamo trg z električno energijo in plinom, za naše člane smo tako prihranili že približno 100 milijonov evrov.
5.  WIN-WIN: best connect deluje neodvisno in je orientiran k uspehu. To za Vas pomeni: best connect prejme nagrado samo tedaj, ko Vi prihranite. Višina prihranka določi znesek nagrade.
Kaj delate narobe pri varčevanju z energijo?

Preizkusite svoje znanje glede varčevanja energije v pisarni.

Število vprašanj: 5

Energiesparfehler Slowenisch

vprašanje 1 od 5
Ali znižate temperaturo prostorov z namenom, da bi prihranili na stroških ogrevanja? Koliko prihranka prinese znižanje temperature za 1 stopinjo C?
vprašanje 2 od 5
Iz higienskih razlogov je potrebno notranjost hladilnika čistiti. Ampak ali ste vedeli, da je potrebno dvakrat letno odstraniti tudi prah iz izmenjevalnika toplote na hrbtni strani hladilnika? Zakaj?
vprašanje 3 od 5
Ogrevanje vode je velik skrit porabnik energije. Kakšna naj bo nastavite tople vode?
vprašanje 4 od 5
Ali imate avtomatizirano klimatsko napravo oz. napravo za ogrevanje prostorov? Za koliko stopinj nad željeno sobno temperaturo ogrevanja mora biti nastavljena kontrolna temperatura pričetka delovanja klimatske naprave za hlajenje?
vprašanje 5 od 5
Ali ste mnenja, da menjava navadnih žarnic za LED žarnice ne doprinese k nižji porabi energije? Ali veste kolikšni moči v Wattih odgovarja nova 11 Wattna LED žarnica?
Miti in resnice o prihranku energije

Tematika o možnostih prihranka energije je zelo razširjena. Veliko mnenj, veliko mitov o tem kater ukrep pripomore največ k prihranku. Pojasnili Vam bomo najpogostejše zmote ter Vam pokazali, kje je dejansko mogoče ustvariti prihranke.

Mit št. 1: Izključitev ogrevanja izven delovnega časa pomeni prihranek

Zveni logično: ogrevanje izključimo – ni porabe energije – ni stroškov. To bi tudi držalo, če naslednji dan pisarne ne bi bilo znova ogreti na sobno temperaturo. Prostori naj bodo vedno enakomerno ogrevani, temperatura pa naj tudi čez noč in ob koncih tedna vsaj 16 stopinj Celzija, optimalno pa za 2 do 3 stopinji nižja od običajne dnevne temperature. Če je razlika večja, je poraba energije, potrebna za ponovno segretje prostora ogromna in se izniči s prihrankom, ki je bil dosežen s pretiranim znižanjem temperature.

Mit št. 2: Zmanjšanje sobne temperature ne prinese ničesar

V pisarni se raje topleje oblecite: pulover namesto srajce s kratkimi rokavi. Ob znižanju sobne temperature za 1 stopinjo prihranek pri energiji znaša 6%.

Mit št. 3: prenosni računalnik porabi enako elektrike kot stacionarni

Še en velik porabnik energije. Kdor stacionarne računalnike zamenja s prenosniki, prihrani 50% stroškov elektrike. Čas amortizacije je v tem primeru zelo hiter.

Mit št. 4: Polnilci porabljajo elektriko le tedaj, ko polnijo

Žal ne. Polnilci elektriko porabljajo vedno, ko so vključeni v vtičnico – tudi če sta mobilni telefon ali prenosni računalnik izklopljena. Zato velja: iz vtičnice vedno odstranite naprave, ki niso v uporabi. Tudi vzdrževanje Standby načina lahko v povprečju na napravo pomeni 120 EUR letno.

Mit št. 5: LED žarnice stanejo veliko, a ne doprinesejo dosti k prihranku

Menjava običajnih žarnic z žarilno nitko za LED se izplača. Sto 11W LED žarnic, ki nadomestijo 60W žarnice, prihrani v osmih letih za več kot 5.000 EUR elektrike. Ena LED žarnica se v povprečju amortizira že po treh letih. Z nadaljnjimi ukrepi avtomatizacije - npr. časovno krmiljenje, temnjenje, senzor premikanja  - pride do nadaljnjega prihranka pri stroških.

Največji porabniki energije v pisarni

Najugodnejša energija je tista, ki ni porabljena. Informirajte se, kateri ukrepi pri porabi energije resnično doprinesejo k prihranku.

Natančna navodila in nasvete najdete tu.

Ali ste vedeli?

To so največji porabniki v podjetjih.

To so največji porabniki energije v pekarni

Pekarne imajo ogromno možnosti za prihranek. Koliko energije različni ukrepi prihranijo, izveste tukaj.

Natančna navodila in nasvete najdete tu.

To so največji porabniki energije v hotelu

V povprečju hotel okrog 5 odstotkov celotnega letnega prometa nameni za ogrevanje in elektriko. Kako pri tem lahko prihranite, lahko vidite in preberete tukaj.

Natančna navodila in nasvete najdete tu.

Kje so možnosti za prihranek v industrijskih obratih?

Preizkusite svoje znanje o velikih porabnikih v industrijskih obratih.

Število vprašanj: 6

Kostenfallen in Industriebetrieben Slowenisch

vprašanje 1 od 6
Elektrika je draga. Zelo draga. V primerjavi z ostalimi energenti je celo štirikrat do dražja. Koliko pa je razlike med ceno električne energije in zemeljskim plinom?
vprašanje 2 od 6
Kako hitro se amortizirajo LED žarnice?
vprašanje 3 od 6
Če so sistemi na stisnjen zrak nastavljeni optimalno, se lahko prihrani veliko energije. Kolikšen je ta prihranek v odstotkih v industriji?
vprašanje 4 od 6
Za koliko odstotkov se lahko zmanjša skupna poraba elektrike v industriji od uporabi varčne razsvetljave?
vprašanje 5 od 6
Koliko energije se prihrani, če se namesto stacionarnih računalnikov uporablja prenosnike?
vprašanje 6 od 6
Kateri so največji porabniki energije v industrijskih obratih?
Toliko potenciala za prihranek se skriva v industrijskih obratih

Kompresorji, črpalke in ventilatorji so pravi požeruhi električne energije v industrijskih obratih. Tu izveste, kje je največ potenciala za prihranek.

Brez energije industrijski obrati ne morejo obratovati. Največ potencialnega prihranka se skriva v električnih napravah in agregatih: kompresorji, črpalke in ventilatorji so pravi požeruhi električne energije. Največ je mogoče prihraniti z uporabo energetsko učinkovitih črpalk, energetsko učinkovito razsvetljavo ter učinkovitimi prezračevalnimi sistemi. Tudi pri porabi energentov za ogrevanje je možno ustvariti znatne prihranke.

Kako točno je mogoče doseči prihranek?

Malokdo ve, da je stisnjen zrak ena izmed najdražjih oblik energije. Zrak sam po sebi nič ne stane, električna energija potrebna za proces stiskanja zraka pa je druga zgodba: in sicer je za pogon kompresorja do štirikrat dražja kot zemeljski plin ali kurilno olje. Velja torej, da tem pogosteje kot se kompresor zažene, da bi obdržal tlak v sistemu, tem višji bo račun za električno energijo. Kompresorji na stisnjen zrak izgubljajo energijo na različne načine: mesta, ki ne tesnijo popolnoma, neuporabljena toplotna energija in tudi nečistoča. Nepravilni priklopi in nepravilna regulacija pritiska so razlog za visoke stroške.

Kako lahko poskrbimo za energetsko učinkovitejšo rabo stisnjenega zraka?

  • Redno preverjajte ventile in cevi.
  • Uporabljajte časovne ure za krmiljenje.
  • Redno posodabljajte tehniko.
  • Uporabite toplotno energijo.

Če želite prebrati celoten članek, kliknite tu.

Za filialiste! Na ta način obdržite pregled

Več poslovalnic ima za posledico visoke stroške energije in zaradi več različnih dobaviteljev pomeni tudi veliko birokratskih stroškov. Kako slednje zajeziti in izkoristiti potencial za prihranek, preverite tu.

Več poslovalnic ima za posledico visoke stroške energije in zaradi več različnih dobaviteljev pomeni tudi veliko birokratskih stroškov. Natančnejši pregled nad porabo je praviloma otežen, saj so veliki porabniki energije praviloma težko določljivi oz. sledljivi. Potencial prihranka tako ostane neizkoriščen in vodi k čedalje večjim izdatkom.

V skladu z danimi možnostmi optimirajte vsako posamezno poslovalnico. Pogosto že manjše prilagoditve prinesejo velike prihranke. Kaj so torej najpogostejše pasti, v katere se ujamejo filialisti? Kako je mogoče ukrepati?

Veliko poslovalnic – velika poraba:
Nasvet  št. 1: primerjajte naprave na različnih lokacijah. Tako prepoznate kako različna pogostost vklapljanja naprav vpliva na višino računa za elektriko ter s tem prepoznajte možen prihranek. Obstajajo avtomatizirani sistemi, ki poslovalnice povežejo med seboj. Možen je detajlni pregled iz ptičje perspektive in nam tako točno locirajo velike porabnike. Manjkajoči pregled je mnogokrat razlog za visoke stroške.

Več lokacij – visoki stroški:
Nasvet  št. 2: v vsaki posamezni poslovalnici poskrbite za varčevanje energije. Žarnice zamenjajte z LED sijajkami, v skupnih prostorih za osvetljavo uporabljajte senzorje  premikanja oz. svetlobe. Optimirajte čas prižiganja in ugašanja v skladu z višino odjema (merjena moč odjema). Primerjajte porabo naprav enakega tipa na vseh lokacijah.

Več lokacij – različni dobavitelji:
Nasvet  št. 3: manj različnih ponudnikov kot imate, bolje je. Več kot je ponudnikov, bolj variirajo cene in s tem skupni stroški. Če želite obdržati pregled, je dolgoročno najbolje vse lokacije prenesti k enemu dobavitelju.

Seznanjanje zaposlenih:
Nasvet  št. 4: svoje zaposlene seznanite s smotrno rabo energije. V vsaki poslovalnici določite zaposlenega, ki bo zadolžen za varčno tabo energije.

Kontakt

best connect d.o.o.

Cesta v Gorice 34C

1000 Ljubljana

Tel.: +386 1 777 41 23

Faks.: +386 1 777 41 74

info@bestconnect.si

Mnenja članov

3.7****

16 mnenj