Beyond

best connect deluje na energetskem trgu že 20 let in ga nenehno zanimajo inovativne energetske rešitve. Zato je best connect del raziskovalnega projekta EU „Beyond“ in bi rad v sodelovanju s Tehnično univerzo na Dunaju in podjetjem Forschung Burgenland razvil inovativne tržne zasnove ter omrežjem in sistemom prijazne uporabe za integrirane, lokalne in regionalne energetske sisteme.

Kaj je cilj raziskovalnega projekta EU „Beyond“?

Beyond pomeni „Blockchain based ElectricitY trading for the integration Of National and Decentralized local markets“. Gre torej za trgovanje z električno energijo, ki temelji na verigi podatkovnih blokov, za integracijo nacionalnih in decentraliziranih lokalnih trgov. Cilj projekta je razviti nove aplikacije za energetske sisteme in skupnosti. Glavni cilj je povezati regionalne in lokalne potrošnike in protrošnike na lokalnem trgu.

 

Kaj je veriga podatkovnih blokov oziroma blockchain?

Beseda blockchain prihaja iz angleščine in dobesedno pomeni veriga blokov. Veriga podatkovnih blokov je porazdeljena zbirka podatkov, v kateri so shranjeni podatki.

Ni shranjena na poljubnih strežnikih, temveč ima vsak uporabnik svojo popolno kopijo le-te. Raste, ko se en digitalni blok doda drugemu. To pomeni, da ima vsak blok natanko enega kronološkega predhodnika in enega kronološkega naslednika. Povezave s prejšnjim in naslednjim blokom ni mogoče odstraniti in jih zato tudi ni mogoče ponarediti. Vsi podatki so shranjeni v šifrirani obliki.

Ena izmed možnih uporab v energetski industriji je decentralizirano nadzorovan sistem transakcij in dobave energije. Osnovni gradniki energetskega sistema, ki temelji na verigi podatkovnih blokov, so med drugim pametni števci, pametne naprave in aplikacije za pametni dom ter aplikacije za pametne telefone.

 

Pilotni projekt „Beyond“ v Celovcu

V okviru pilotnega projekta v Celovcu se preizkuša uporaba pametnih omrežij (Smartgrids). Pametna omrežja so pametna energetska omrežja, v katerih so vsi sodelujoči v energetskem sistemu med seboj povezani prek komunikacijskega omrežja. To na podlagi komunikacijskih tehnologij omogoča ustvarjanje energetsko in stroškovno učinkovitega ravnovesja med velikim številom porabnikov, proizvajalcev in hranilnikov električne energije.

Med pilotnim projektom bo med seboj povezanih 6 podjetij iz bližnje okolice. Cilj pilotnega projekta je ugotoviti prednosti in nove možnosti pametnih omrežij.
Pilotprojekt mit Photovoltaik-Anlagen

 

Partnerji vseevropskega raziskovalnega projekta

Poleg best connect v raziskovalni skupini sodelujejo med drugim še:

  • Tehnična univerza na Dunaju (Inštitut za energetske sisteme in električne pogone)
  • Višja strokovna šola Technikum Wien
  • Forschung Burgenland GmbH
  • eFriends Energy GmbH
  • Sonnenplatz Großschönau GmbH
  • Norwegian University of Science and Technology
  • SINTEF ENERGI AS ali
  • University College Cork - National University of Ireland, Cork

 

Skupno oblikovanje prihodnosti

Da bi lahko razvili nove uporabe za energetske sisteme in energetske skupnosti, ki so še posebej primerne za trg, je best connect skupaj s Tehnično univerzo na Dunaju in podjetjem Forschung Burgendland pripravil vprašalnik na temo „Inovativni produkti v energetskem sektorju“. Ta je bil poslan 13.000 članom best connect v Avstriji.

Tako so tudi člani best connect postali del mednarodnega raziskovalnega projekta za trajnostne in lokalne energetske sisteme in so lahko podali svoja mnenja.

 

Kontakt

best connect d.o.o.

Cesta v Gorice 34C

1000 Ljubljana

Tel.: +386 1 777 41 23

Faks.: +386 1 777 41 74

info@bestconnect.si

Mnenja članov

3.7****

16 mnenj