Mit št. 1: Izključitev ogrevanja izven delovnega časa pomeni prihranek

Zveni logično: ogrevanje izključimo – ni porabe energije – ni stroškov. To bi tudi držalo, če naslednji dan pisarne ne bi bilo znova ogreti na sobno temperaturo. Prostori naj bodo vedno enakomerno ogrevani, temperatura pa naj tudi čez noč in ob koncih tedna vsaj 16 stopinj Celzija, optimalno pa za 2 do 3 stopinji nižja od običajne dnevne temperature. Če je razlika večja, je poraba energije, potrebna za ponovno segretje prostora ogromna in se izniči s prihrankom, ki je bil dosežen s pretiranim znižanjem temperature.

Mit št. 2: Zmanjšanje sobne temperature ne prinese ničesar

V pisarni se raje topleje oblecite: pulover namesto srajce s kratkimi rokavi. Ob znižanju sobne temperature za 1 stopinjo prihranek pri energiji znaša 6%.

Mit št. 3: prenosni računalnik porabi enako elektrike kot stacionarni

Še en velik porabnik energije. Kdor stacionarne računalnike zamenja s prenosniki, prihrani 50% stroškov elektrike. Čas amortizacije je v tem primeru zelo hiter.

Mit št. 4: Polnilci porabljajo elektriko le tedaj, ko polnijo

Žal ne. Polnilci elektriko porabljajo vedno, ko so vključeni v vtičnico – tudi če sta mobilni telefon ali prenosni računalnik izklopljena. Zato velja: iz vtičnice vedno odstranite naprave, ki niso v uporabi. Tudi vzdrževanje Standby načina lahko v povprečju na napravo pomeni 120 EUR letno.

Mit št. 5: LED žarnice stanejo veliko, a ne doprinesejo dosti k prihranku

Menjava običajnih žarnic z žarilno nitko za LED se izplača. Sto 11W LED žarnic, ki nadomestijo 60W žarnice, prihrani v osmih letih za več kot 5.000 EUR elektrike. Ena LED žarnica se v povprečju amortizira že po treh letih. Z nadaljnjimi ukrepi avtomatizacije - npr. časovno krmiljenje, temnjenje, senzor premikanja  - pride do nadaljnjega prihranka pri stroških.

Nepregledni paketi

Pozor pred paketi z zakupljenimi letnimi količinami! Taki paketi so ugodni le, če se porabi dejanska zakupljena količina. Če je poraba večja ali manjša, sledi doplačilo. Tudi vnaprej ne plačujte nobenih količin. V primeru da gre nizkocenovni dobavitelj v stečaj, tudi ta denar izpuhti.

Vsako leto dražje

Preberite drobni tekst: Top akcijska tarifa velja le prvo leto. Že v drugem letu, ko velja redni cenik, je po navadi izničen ves prihranek v prvem letu. Prihranek postane izguba.

Bonus ni izplačan

Izbrali ste tarifo z vključenim izplačilom bonusa. Vsekakor preverite Vaš letni obračun. Lahko se zgodi, da ponudnik obljubljenega bonusa ne izplača.

Prikriti dvig cen

Če dobavitelj dvigne cene, ima stranka po zakonu pravico do izredne odpovedi pogodbe. Da Vi kot stranka ne bi prišli na tako idejo, je dopis o podražitvi tarif formuliran tako, da je informacija o pravici do izredne odpovedi pogodbe lahko hitro spregledana.

Zastonj elektrika in podobno

Nekateri dobavitelji imajo v ponudbi tarife, ki se orientirajo po trenutnih borznih cenah električne energije. Drug tip tarif je tak, da je cena odvisna od porabljene količine: stranke prejmejo X mesecev zastonj elektriko – v drobnem tisku pa se lahko prebere, da je elektrika zastonj le, če se porabi vnaprej določene količine. Presežene količine se prav tako plača, kar pa v celoti velja tudi za omrežnino, prispevke itd.

Biti informiran se izplača

Natančno se pozanimajte preden menjate tarifo oz. dobavitelja, obrnite se na zanesljive svetovalce, ki podrobno analizirajo Vašo tarifo in prevzamejo menjavo dobavitelja.

Kontakt

best connect d.o.o.

Cesta v Gorice 34C

1000 Ljubljana

Tel.: +386 1 777 41 23

Faks.: +386 1 777 41 74

info@bestconnect.si

Mnenja članov

3.7****

16 mnenj